Diabolaget på Brahegatan i Stockholm startade 1983.
- Vår mångsidighet är vår styrka, och en orsak till att vi inte drabbats så hårt av konjunkturerna. Så är vi jäkligt trevliga också, skrattar delägaren Christer Hammarborg.
Christer Hammarborg kom in i branschen redan 1965 och jobbade under åren i flera ateljéer, bland annat Hornsbergsateljéerna, Royal Reklamfoto, flera år på Uggla/Appeltofft och till sist Studio Bo Trenter. Däremellan gick han också Stockholms stads yrkeskola för fotografer med berömda lärare som Jerker Ekström och Åke Fallbo.
- På Studio Bo Trenter var jag ateljéchef, en fin titel men taskig lön, haha, men efter ett tag fick Bo för sig att ägna sig åt får farmen på heltid och då blev det så att något skulle jag ju hitta på och då blev HLT fotolabbet (Hammarborg, Lagerstöm och Trenter), ett nytt företag även kallat LABBET AB som till att börja med producerade svartvita kopior och framkallade AgfaChrome. Efter tag tog vi in en ny delägare och Labbet AB gick över till E6-processen allt blev för stort och för mycket så jag slutade och startade Diabolaget AB.
Diabolaget startar
1981 startade Christer Diabolaget AB. Två år senare, i mars 1983 flyttades verksamheten från S:t Paulsgatan till Brahegatan 36 och slogs ihop med Diateknik som på den tiden bara monterade diabilder i plastramar.
- I början var en stor del av verksamheten att ta fram diabilder till Talarstöd och bildspel, men det som kom mer och mer var OH, som idag inte längre används, vad jag vet.
- På den tiden hade vi originalateljé och flera som utförde jobben på de första "Macarna", som kom att helt revolutionera typografi. Sätterifirmorna försvann över en natt. Allt gjordes på traditionellt sätt, vi hade en E6-framkallare nere i källaren. Det blev mer och mer jobb och vi öppnade en filial på Kommendörsgatan som fick smeknamnet ”E6:an”. Det var roligt med den dagliga kontakten med fotograferna på E6 an. Vi kunde ha 4-5 stycken här som tog en fika på morgonen när de hämtade rullarna. Det var mycket uppskattat.
Hippa fotografer
I samband med detta startades också ”Svartvita kopior AB” som snabbt blev ett tillhåll för hippa fotografer i Stockholm.
- 1988 startade vi även ett företag i Kista med Ola Larsson som delägare, och ansvarig för den satsningen som var synnerligen lyckad, då vi bara till att börja med producerade OH till bland annat Ericsson och Vattenfall. Alla skulle ju ha OH bilder! Percy Barnevik på ABB var ju en förebild för många direktörer i toppskiktet. Sedermera blev det även en kort sejour i Helsingborg.
Efter ca 10 år på Kommendörsgatan bestämde man sig för att flytta upp till Brahegatan då det blev lediga lokaler bredvid. Man investerade i en ny E6 Refrema-maskin av typen Dip and Dunk som det hette på fackspråk.
- Det var en megainvestering på den tiden! Vi träffade dessutom några svenskar som bodde i Portugal som övertalade oss att satsa på framkallning i Portugal och skeppade ner en maskin dit. Tyvärr blev det en förlustaffär, men det var kul så länge det varade!
Bra år
Under 90-talet hade Diabolaget 32 anställda, varav bland annat två personer som jobbade som nattbud. Och när Agfa och Fujicolor Ånge lade ner E6-framkallningen i början av 2000-talet, skickade de över rullarna till Diabolaget.
- Vi framkallade 600 rullar småbild sju dagar i veckan. Jag visste att det digitala var på gång, men har hela tiden sagt att vi framkallar analogt så länge det är lönsamt.
Idag har Diabolaget många uppdrag från företag som vill göra display-material till mässor eller flygplatser.
- Vi gör jobb på många olika material. Vi har också fotoböcker och Canvas-produktion, och står i begrepp att investera i en planskrivare. En latexskrivare för utomhusmaterial utan laminering finns också i labbet, perfekt för till exempel studentskyltar. Vi är också underleverantör till ett 20-tal fasta fotobutikskunder runt om i Sverige.
Uppskattad service
- Konsumenter hittar också till oss och uppskattar vår service, att vi har tid med dem och att vi gillar att tala med våra kunder. Det ger oss nya impulser, bland annat har det gjort att vi även har ett digitaltryckeri för snabba jobb. Vi är nu sex personer kvar i företaget. Det är lätt att trappa upp, men desto svårare att trappa ned. Man måste våga ta beslut, personalmässigt men också se över hyreskontrakt och leasingkontrakt och vara uppriktig mot sina leverantörer. Och alltid prioritera skatt och moms.
Att ägarna är med i produktionen tror Christer också är avgörande för överlevnaden.
- Våra medarbetare har lång erfarenhet och är stresståliga. Ena dagen gör vi 500 A1:or till ett företag, andra dagen id-fotografering eller fotograferar tavlor. Vi är också det enda företaget mig veterligen som fortfarande har alla tre discipliner, det vill säga vi framkallar dia, färg/neg och svart/vitt .
Tugga blålera
Christer idag 64 år driver firman tillsammans med Ola Larsson, som är yngre.
- Jag kommer jobba ett tag till, dock inte till 75 bast. Lite tid för MC-åkandet måste det bli innan man tuggar blålera. Inom 1-2 år kommer vi att övergått till torrlabb, miljöaspekten är viktig! Om tio år är allt automatiserat, hantverket kommer att se annorlunda ut.