Sahlgrenska använder FCR Go 2

Sahlgrenska universitetssjukhus har effektiviserat arbetsflödet på röntgenavdelningen genom att installera Fujifilms nya mobila röntgenutrustning, FCR Go 2. Personalen på sahlgrenska är de som röntgar flest lungor i hela Sverige.


IMG_859.jpg

Ytterligare ett av landets universitetssjukhus har valt att installera två stycken av Fujifilm nya, mobila röntgenutrusning, FCR Go 2. Tillsammans med installationen på Sahlgrenska sjukhuset har Fujifilm installerat 17 mobila röntgenutrustningar runt om i Sverige. Thorax på Sahlgrenska sjukhuset är en av de avdelningarna som röntgar flest lungor i Sverige. Ut från avdelningen gör röntgenpersonalen ett stort antal undersökningar på externa avdelningar under både dag och nattetid.


"Det är inte ovanligt att avdelningarna ligger en bra bit bort, i vissa fall får vi gå nästan 20 minuter för att komma dit vi ska" berättar Ulrika; röntgensjuksköterska och ansvarig för FCR Go 2 från sjukhusets sida.


"FCR Go 2 är anpassad för att smidigt kunna köras mellan avdelningar som i vissa fall innebär långa avstånd, samt för att den skall kännas trygg och säker med lätt manövrering inne på patientsalar" berättar Ulrika.


Med Fujifilms mobila röntgenutrustning granskas bilderna på plats inne hos patienten, vilket möjliggör bedömning av bildens diagnosbarhet, samt granskning från läkare i akuta situationer. Ulrika berättar om hur FCR Go 2 har effektiviserat röntgen på externa avdelningar"Utrustningen har förbättrat vårt arbetsflöde på många sätt, att kunna se om det behövs kompletteringar på plats inne hos patienten och att läkare kan granska bilden bara några sekunder efter att den är tagen är ovärderligt på ett stort sjukhus som Sahlgrenska."




IMG_876.jpg 

Fujifilm har lagt stor fokus vid att använda "detektorer" med låg vikt. "Detektorn" som används tillsammans med FCR Go 2 väger endast 1,7 kilo (35x43 cm). Det finns "detektorer" för alla typer av undersökningar i olika storlekar och alla är sladdlösa. "Vad som var avgörande för valet av utrustning var bland annat vikten på detektorerna, denna egenskap var verkligen utmärkande och gör att utrustningen blir väldigt ergonomisk att arbeta med" berättar Ulrika. 


Ulrika berättar även om teleskoparmen, något som FCR Go2 också utmärkte sig med. "Teleskoparmen är otroligt lätt att arbeta med, det gick snabbt att lära sig och den har bra längd." Ulrika sammanfattar den första tiden med FCR Go 2 med att hela arbetsflödet vid röntgen på extern avdelning har förbättrats och förkortats med hjälp av utrustningen.


2017 Fujifilm Sverige